Daca doriti sa vizitati Palatal Topkapi, trebuie sa va rezervati citeva ore. Complexul cuprinde un sir de locuri atractive pentru turisti.
La intrare am ramas nedumerita cind am vazut ca erau 2 militari cu automate, iar vizitatorii erau verificati din cap pina-n picioare. Mai tirziu, am gasit explicatia. Atita aur si pietre scumpe nu am vazut in viata mea: sabii, bijuterii, armuri, diverse cadouri pe care le primeau sultanii din partea conducatorilor altor state etc.
Tot aici este pastrat si unul dintre cele mai mari si mai scumpe diamante din lume ( 86 de karate).
Cu o suprafata de 700 de mii de metri patrati si inconjurat de un zid cu o lungime de 1km si 400 m, Palatul Topkapi a fost de-a lungul anilor gazda sultanilor otomani. Constructia a inceput in 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului . In 1853 curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahçe, iar in 1924 Palatul a fost declarat muzeu.
POARTA FERICIRII
Sulnatul utiliza aceasta Poarta numai la ocazii speciale, cum ar fi sarbatori religioase sau festivitati importante. Funerariile sultanilor se facea tot prin aceasta poarta.
M-a impresionat si colectia de haine pe care le purta sultanul si familia sa. Unele kaftane mi s-au parut foarte mari. :) Probabil ca sultanul era un barbat inalt si binefacut. Majoritatea hainelor erau cusute cu fir de aur si aveau imprimate pietre scumpe.
Tot in acest muzeu este expusa si singura sabie despre care se stie cu certitudine ca i-a apartinut domnitorului Stefan cel Mare.
Terasa Sultanului. Iesire spre strimtoarea Bosfor.
Si daca ati obosit dupa o plimbare lunga prin palat, pe malul Strimtorii Bosfor puteti sa beti un suc la restaurantul deschis pentru turisti.