luni, 3 august 2009

5 locuri de vizitat in Istanbul: 1.Blue Mosque

Blue Mosque este primul loc pe care l-am vizitat la Istanbul. Era seara tirziu, iar muzeele erau deja inchise. Este pentru prima data cind am intrat intr-un templu de cult mahomedan. Accesul in moschee este gratuit, iar femeile trebuie sa aiba capul acoperit si sa fie imbracate decent. Daca nu aveti cu voi o basma , nu va faceti griji. La intrare poti alege una. Mai e ceva, toata lumea se descalta.

Moscheea Albastra sau Moscheea Sultanahmed este cea mai mare si mai vizitata moschee din Istanbul. M-au fascinat miile de placaje
interioare din faianta bleu. De aici vine si denumirea edificiului de Moschee Albastra.
A fost ctitorita de catre Ahmet al XIV-lea , un sultan otoman. Aceasta constructie se deosebeste de alte moschei prin cele 6 minarete, acelasi numar pe care il avea si cea din Mecca. Mai tirziu, ca simbol al suprematiei, la Mecca a fost inaltata cea de-a 7-a minerata. Acum aceasta este singura Moschee din lume care are 6 minerate. Am gasit un loc absolut superb de unde poate fi admirata Moscheea Albastra. Pe acoperisul hotelulul Blue Hotel, este un restaurant minunat, de unde se poate vedea Blue Mosque, Hagia Sofia si Marea Marmara.


Niciun comentariu: