duminică, 6 septembrie 2009

5 locuri de vizitat la Istanbul: 4.Basilica Cisterna

Basilica Cisterna sau Yerebatan Cistern este un muzeu subteran, construit de catre romani in anul 523 e.n. pentru a putea alimenta orasul Istanbul cu apa. Basilica mai este utilizata in acest sens si in zilele noastre. Constructia este una impresionata, cu o dimensiune de 140 pe 170 metri, cu 336 de columne si o capacitate de 80.000-100.000 metri cubi de apa.
Se spune ca circa 7 mii de sclavi au muncit pentru a ridica Yerebatan Cistern.
Basilica a fost uitata multe secole la rind, insa a fost redescoperita abia in anul 1545 de catre Peter Gyllius, care studia cultura bizantina. Dupa ce a fost reconstruita de mai multe ori, Basilica Cisterna a fost deschisa pentru public in anul 1987. Medusa
Daca veti avea ocazia sa vizitati acest muzeu, atunci cu siguranta veti observa o coloana care se deosebeste de celelalte- la baza ei este sculptat un cap de femeie. Este vorba despre Medusa.
Semnificatia acestei columne ramine a fi un mister si pina in present. Cu toate acestea insa se cunosc citeva legende despre coloana. Se spune ca acest cap o reprezinta pe Medusa, una din cele trei surori gorgone.
Potrivit Wikipedia, in mitologia greaca, Medusa a fost privirea sa putea transforma pe orice muritor în stană de piatră. Există un mit care spune ca Medusa fusese la început o fecioară frumoasă. A desacralizat templul Atenei culcându-se în el cu Poseidon. Furioasă, Atena a preschimbat părul Medusei în şerpi vii.

Medusa a fost omorită de eroul Perseus cu ajutorul Atenei şi al lui Hermes. La sfirsitul vizitei, puteti admira si diferite specii de peste, care inoata in apa din cisterna. Si daca doriti sa reveniti in acest loc, puteti arunca citeva monede.P. S. Este interesant ca intrarea in muzeu se face pe o strada, iar iesirea-pe alta.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Felicia, ai scris foarte frumos, impresiile tale au fost excelente..Felicitari!
Acum 2 saptamani am vizitat si eu locul asta minunat, Istanbulul este spectaculos.

Stef L spunea...

Stiu ca ati fost acum 2 ani, dar poate va aduceti aminte cat timp v-a luat sa vizitati. Eu o sa ma duc peste cateva zile si o sa fiu foarte presata de timp. Multumesc

Felicia Rosca spunea...

Timp de 3 -4 zile reusiti sa vedeti cele mai importante monumente.