duminică, 24 mai 2015

Muntenegru-o noua destinatie pentru moldoveni

De ce Muntenegru ?
Raspunsul cred ca e simplu: Angelina Jolie are o vila aici pe insula Sveti Stefan, iar in august 2014, cind am vizitat eu Muntenegru, si actorul american Steven Seagal se afla in Budva. Prin asta cred ca am spus tot. Pot sa mai amintesc ca in 2008 Madonna a avut un concert pe Jaz Beach din Budva, tot acolo unde in 2007 si Rollings Stones a adunat mii de fani. In Kotor am vazut yacht-ul miliardarului rus Roman Abramovici.

Despre MUNTENEGRU SAU Cernogoria
Muntenegru este un stat care se afla in Sud –Estul Europei si are o suprafata de circa 14 mii km2, adica e de aproape 3 ori mai mic decit Republica Moldova. Populatia intregii tari numara circa 700 de mii de oameni, cam tot atitia locuiesc in Chisinau. 43 % dintre ei sunt muntenegreni, 32%- sarbi, iar ceilalti sunt italieni, rusi, croati etc.
- Si, intr-adevar sunt muntii negri acolo ? ma intreaba vecinul meu.

Muntii sunt de obicei plini de verdeata, dar seara, din departare, virfurile muntilor parca sunt negri, de aici probabil vine si denumirea statului Montenegro.

Cum ajungi in Muntenegru ?
Din Chisinau, incepind cu 12 iunie exista zbor direct in aceasta tara. Pretul unui sejur pentru o persoana incepe de la 400 de EURO pentru cazare intr-un hotel de trei stele, zbor si transfer hotel-aeroport.
Eu am ajuns in Budva cu autocarul. In 2014, agentiile de turism din Chisinau au organizat 3 excursii in acest stat. Despre drum si organizare pot sa scriu un articol aparte, am mers 35 de ore. A fost extrem de obositor, dar a meritat. Totusi, daca ar fi sa ma duc inca o data, as alege avionul.
Viza?
Pentru moldovenii care au pasaport biometric nu este necesara viza.

In ce limba vorbim ?
Daca stii limba rusa, nu te pierzi in Muntenegru, intrucit majoritatea populatiei vorbeste rusa, iar limba lor se aseamana oarecum cu rusa, asa ca e simplu sa te intelegi pe strada sau in supermarket. Engleza e vorbita mai putin, totusi in restaurante chelnerii vorbesc atit engleza, rusa cat si italiana.

Preturile din restaurante sunt pentru toate buzunarele:
- un pahar de vin local 2-4 Euro
- o bere 1,8 Euro
- salata greceasca 2,5 Euro
- salata cu ton 8 Euro
- midii- 10 EURO
- calmari la gratar- 10-12 EURO
- spaghetti 5-8 EURO
- supa 2,5 EURO
- guleash 2,5 EURO

Am observant ca in majoritatea restaurantelor aveau MENIUL ZILEI. Iata ce am primit intr-o zi la pranz cu 5,5 EURO. Un castron de supa, de unde pot minca si 3 oameni, asa si nu am inteles de ce aduc atita supa pentru un om, salata de varza, cartofi fierti cu 2 felii mari de peste si desert. Pentru mine era prea mult, cred ca la 2 oameni ar fi fost perfect un astfel de meniu.

In general, cu 10 Euro maninci bine, iar cu 25 de EURO poti sa te alinti si intr-un restaurant mai select.
Despre Moldova se cunoaste putin, unii nu au auzit despre asa tara, dar am intilnit si muntenegreni care au fost la Chisinau.
Barbatii muntenegreni sunt, de obicei, inalti si bine facuti. Am avut impresia ca majoritatea fac sport, intrucit arata bine. Ghidul ne-a povestit ca muntenegrenilor nu prea le place sa curteze fetele, iar flori le ofera doar la … inmormintare . De altfel, in pub-uri o sa vezi deseori barbati care stau la o taclale, femeiele nu au ce cauta in cercul de prieteni al partenerului. Mai mult, ei pot sa mearga in club fara iubita, ori de cite ori au chef si chiar sa flirteze cu alte domnisoare. Asta e ceva normal, insa Doamne fereste sa-si vada prietena cu un alt barbat …
Cetatenia statului Montenegro se obtine foarte greu. Nici chiar daca te-ai casatorit de 25 de ani cu un localnic, tot nu obtii cetatenia tarii. Mai simplu e sa investesti intr-o afacere jumatate de million de EURO, dar si atunci autoritatile se vor gindi daca meriti sa devii cetatean sau nu.
Muntenegru nu este membru al Uniunii Europene, dar moneda nationala este EURO. De asemenea, puteti achita si cu cardul in resaturante, magazine. Bon de plata se da peste tot, chiar si atunci cind platesti pentru chez- long, primesti bon fiscal. Asta ar parea de domeniul fantasticului pentru R. Moldova

Plaja
O sa ma refer la plaja din Budva, intrucit eu am fost cazata in Budva. Plaja publica ( Slovenska Plaja) e gratuita, e multa lume, dar locuri se gasesc. Nisip nu prea este, peste tot sunt pietre, iar intrarea in mare este destul de dificila. Recomand sa aveti incaltaminte speciala. Inchirierea a doua chez-long-uri si a unei umbrele costa 8 EURO pe zi. Sunt si alte plaje in apropiere unde se poate de ajuns cu autobuzul.
Daca ati visat sa stati intins pe o plaja din Hawai, atunci va costa mai ieftin daca mergeti in Montenegru. La citiva km de Budva este insula Sveti Nicola sau Hawai, asa cum ii spun localnicii. La fiecare jumatate de ora, pentru doar 5 EURO (tur-retur) un yacht duce turistii pe aceasta insula. Este un peisaj extraordinar de frumos, asa ca merita sa vizitati insula.
Totusi cea mai faimoasa insula din regiune este Sveti Stefan. Din Budva se poate de ajuns aici cu taxi, care costa cam 10-15 euro intr-o directie sau, daca vreti un mijloc de transport mai ieftin, luati autobuzul. Accesul pe insula este retrictionat, intrucit persoane importante au vile aici, printre ei este si Angelina Jolie. Totusi, se poate de facut un tur al insulei impreuna cu un ghid daca platesti 20 de Euro. Frumoasa insula poate fi admirata si de pe yacht, astfel de tururisunt organizate pe parcursul intregii zile.
Stari Grad
Stari Grad sau Orasul Vechi este un ,,must see’’ in Budva. Este situat chiar pe malul Adriaticii si se ajunge usor aici, pe jos. Orasul Vechi a fost construit inca cu 2500 de ani in urma. Cetatea pur si simplu te fascineaza, cu strazile ei inguste, turnuri din Evul Mediu si casutele construite cu doua etaje, care acum s-au transformat in galerii de arta sau restaurante.

Orasul poate fi vizitat atit ziua cit si noaptea.
Desi Budva se considera statiunea cea mai populara din Muntenegru, daca ati ajuns in aceasta tara trebuie neaparat sa vedeti si alte orase, dar despre excursii revin cu un articol aparte.

Niciun comentariu: