marți, 5 mai 2009

Criza economica loveste rau jurnalistii

Dupa ce sute de intreprinderi din republica si-au sistat activitatea, iar asta inseamna ca mii de oameni au ramas fara un loc de munca, criza s-a infiltrat si in rindul jurnalistilor! Asta chiar daca la inceputul anului autoritatile trimbitau ca R. Moldova nu va fi afectata de recesiunea mondiala.
Mai multi colegi din breasla s-au plins ca sefii i-au anuntat despre reducerea salariilor, din cauza crizei. Se pare ca cel mai mult au de suferit jurnalistii de la EUTV , unde li s-a spus ca vor primi o leafa mai mica cu pina la 40 %.Trist.
Din surse neoficiale, si la PROTV Chisinau salariile se vor reduce cu pina la 30 de procente, iar la PRIME cu pina la 20 %. Tot la PRIME se zvoneste ca au fost concediate peste 20 de persoane.
Colegi de la Compania Teleradio -Moldova au afirmat ca salariile lor vor avea de suferit, pentru ca mai multe emisiuni vor fi scoase din grila pe perioada estivala.
Deci, vor avea mai putin de lucru, dar si o leafa mai mica.

Sunt sigura ca in timpul apropiat si alte institutii media vor anunta despre micsorarea salariilor. Ce-i de facut? Nu stiu. Asteptam sa treaca criza!?

Cu doi ani in urma, de ziua mea mama mi-a facut cadou o cota. Deci, sunt fata cu pamint. Am vreo 80 de ari. Cred ca ma duc la tara si ma apuc de lucrat terenul. Nu am sa fiu bogata, dar de foame, sunt sigura ca nu o sa mor. 

Un comentariu:

Irina spunea...

E adevarat, criza loveste foarte tare in jurnalisti. Sincer, nici la ONG-uri viata nu este mai dulce. Cunosc citeva institutii care si-au sistat activitatea fiindca organizatiile donatoare le-au retras finantarile din cauza recesiunii economice globale.
Spre deosebire de jurnalistii din Romania si Ucraina, cei din Moldova au fost mereu cel mai prost platiti. Un salariu decent in presa inseamna circa 3500 de lei, pentru care trebuie sa renunti si la familie, zile de odihna, la viata personala etc. Multi lucreaza doar din entuziasm si devotament pentru profesie. Cunosc citiva jurnalisti care au plecat sa munceasca peste hotare, in calitate de menajera sau hamal la magazine, numai ca sa poata sa existe.
Problema cea mai grava este ca in Moldova piata media niciodata n-a inregistrat o dezvoltare. Dimpotriva, unele medii care au aprut din primii ani de independenta a RM s-au mentinut pina astazi, dar sunt incapabile sa ofere niste conditii normale de lucru si salarii decente angajatilor. Alte institutii mass-media care apar ori dau faliment in urmatoarele sase luni de la aparitie sau sunt porta voce a puterii. Intr-o bunA zi am nalizat piata media si am constatat ca presa obiedienta partidului de guvernamint este mai multa decit cea independenta. Ma tem ca aceasta presa va fi o solutie de a cistiga bucata de piine pentru foarte multi jurnalisti someri...