joi, 28 august 2008

Vacanta mea ... e pe sfirsite (partea II)



Peste doua zile, ne-am mutat cu traiul la hotelul nostru. Chelnerul ne-a adus un platou mare cu fructe si o sticla cu vin. Era din partea patronului hotelului. Isi cerea scuze astfel pentru incomoditatile create. La hotel, mincarea si bautura erau din plin. Spre surprinderea mea, nu m-am ingrasat. Si chelnerii erau foarte draguti. O data, un ospatar a trecut din fuga pe linga mine si mi-a lasat ceva pe masa. Era o floare dintr-un servetel. Pentru mine, aceasta floare valora mai mult decit una vie.



Despre turci
Prima impresie-sunt obsedati de fete. Cind mergi pe strada, majoritatea te saluta, te invita la cafea … Pina la urma, totul depinde te tine. Cu forta, nimeni nu-ti face nimic.
Dupa ce ma obisnuisem cu aceasta ,, obsesie’’ a turcilor am inteles un lucru. Sunt barbati care reactionau absolut normal, in conditiile in care turcoaicele erau o raritate pe strada. Si majoritatea din cele pe care le-am vazut erau bine acoperite, nu ca si noi, in sutien si pantaloni scurti. Daca nu as fi primit complimente de la turci, as fi crezut ca sunt toti gay.
P.S. Mi-a placut ca soferii nu te claxoneaza pe strada, asa cum o fac disperati moldovenii nostri.

Natura
Pur si simplu nu imi ajung cuvinte ca sa descriu natura din Turcia. Palmieri de diferite dimensiuni, ficusi mari cit un copac de nuc, cactusi mai inalti ca mine, banani, portocali- te fac sa te simti ca in rai. Tot acest peisaj este complementat de Marea Mediterana si Muntii Taurus.
Drumurile: Vor trece multi ani pina cind Moldova va avea drumuri ca cele din Turcia. Mi-a placut ca in Kemer toate strazile erau pavate.
Marea Mediterana
Culoarea:albastra-albastra, iar apa foarte curata. Marea Mediterana este mai sarata decit Marea Neagra. In regiunea noastra plaja era din prundis. Am preferat sa stau pe pietre decit pe chez-long.
Excursii
Excursiile nu erau incluse in pachetul turistic, asa ca am ales sa calatorim o zi cu iahtul pe mare si alta sa urcam pe virful muntelui Tahtali ( 2365 m). Pentru ambele excursii am achitat 100 de dolari (1 persoana). Se organizau de asemenea si excursii in Cipru ( pentru o zi 250 Euro) si la Ierusalim( 2 zile-350 Euro).
Banii
In Kemer puteai sa achiti in magazine cu euro, dolari sau lire turcesti. Eu nu am schimbat banii in lire asa ca am cumparat totul cu dolari. Important e sa stii cum sa te tirguiesti. Unele lucruri puteai sa le scoti si la jumatate de pret. Ce-i drept, preturile mi s-au parut destul de mari. Benzina-3,1-3,5 dolari per litru. O sticla de un litru cu apa minerala costa 3 dolari. Si la imbracaminte si incaltaminte preturile erau exagerate, desi calitatea lor era ,, turceasca’’. Preturile la suvenire sunt diferite, de la 2 dolari in sus.
Concluzie
Mi-a placut atit de mult in Turcia, incit as fi ramas acolo inca pentru mult timp. I will be back!!!

2 comentarii:

Elena Robu-Popa spunea...

Felicia, ai descris atat de bine vacanta ta, incat parca am fost si eu pe acolo. La anul iau si eu avionul spre Turcia. M-ai molipsit!

Felicia Rosca spunea...

ti-am zis sa mergi si tu in Turcia, daca nu au vrut...