duminică, 24 august 2008

Fata mea e jurnalista


De mica am visat sa ma fac jurnalista tv. Imi amintesc ca adunam acasa toti copii din mahalaua noastra si organizam
,, De la 5 la 10’’. Bineinteles, eu eram prezentatoarea, dar si regizor si producator. J Mai tirziu improvizam si alte emisuni pe care le vedeam la tv.
Televiziunea era visul meu cel mare.
Si daca vrei, reusesti.
In clasa a 12-cea colegii mei stiau ca vreau sa dau la jurnalistica, desi eram la profilul DREPT.
Si parintii stiau de mare mea pasiune, dar nici in ruptul capului nu considerau jurnalismul un domeniu serios. Cel mai mult tata nu era nu era de-acord cu viitoarea mea profesie. El spunea ca am sa fiu doiarka la ferma, iar cind zovhozurile s-au inchis, imi spunea ca voi lucra la cota. De fapt, ai mei vroiau sa devin profesoara.
Dupa ce am luat BAC-ul trebuia sa dau la facultate.
-Unde vrei sa te duci? ma intreba tata.
-Eu vreau la jurnalistica, spuneam eu printre dinti. Pur si simplu ii stiam reactia si imi era frica de el.
-Asta-i profesie?! Unde ai sa lucrezi tu jurnalista?! In sat nu poti lucra. Si la Chisinau cine o sa te angajeze pe tine? Crezi ca la televiziune ii iau pe toti acolo? Uite, de duci sa fii profesoara de limba romana sau de limbi straine.(Erau disciplinile care imi placeau cel mai mult). Asa sunt sigur ca o sa ai de lucru si la sat, si la oras.
Certuri privind viitoarea mea profesie aveau loc zilnic in casa noastra. Nu aveam cum sa-i explic lui tata ca vreau sa fiu jurnalista si nu profesoara. Nu putea sa ma inteleaga.
A venit si ziua cind trebuia sa depun actele. Ne-am pornit cu mama la USM sa dau la ,,Limbi straine’’. Imi amintesc ca taxa de studii era cam 4000 de lei, iar la jurnalism era vreo 3000 lei.
In drum spre universitate am gasit un anunt.
,, ... ULIM, Facultatea de Jurnalism si Comunicare Publica contractul-2000 lei...’’
Acest anunt a fost salvarea mea.
I-am spus mamei ca daca dau la jurnalism am de cistigat din doua motive:contractul e de doua ori mai ieftin decit la LM si aleg facultatea care imi place. Mama s-a lasat usor convinsa.
Cind i-am spus lui tata ca am dat la Jurnalism a dat lehamite din mina si a zis: fa, ce vrei!
Totusi, ca sa le fac parintilor pe plac, in anul trei de jurnalism mi-am luat si a doua facultate- Limbi Straine. Imi era insa foarte dificil pentru ca pe linga faptul ca faceam doua facultati concomitent mai lucram si la tv. La un moment dat am avut de ales intre tv si facultatea de limbi straine. Si am ales-televiziunea. Nu regret, pentru ca am cea mai frumoasa profesie din lume.
Acum, cind cunoscutii lui tata il intreaba cu ce se ocupa fiica sa, el le raspunde cu mindrie:
-Fata mea e jurnalista, lucreaza la televiziune.

2 comentarii:

Anonim spunea...

interesant :)

Anonim spunea...

las sa stie parintii tai ca ai ajuns departe si esti bravo!